Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Bijbeuk

Wat de zijbeuk van een boerderij is, dat spreekt voor zich. In het achterhuis ligt in de middenbeuk de deel, waarop bijvoorbeeld gedorst kan worden en in de zijbeuken staan de koeien en andere nuttige dieren dan toe te kijken. Soms is er maar één zijbeuk, de ander is weggelaten. Boerenburgerhuizen zijn eigenlijk kleine boerderijen in stadjes waar tot voor kort nog heel dorps geleefd werd. Zo'n huis lijkt op een boerderij waar wat van af gehaald is om haar in de rij langs de straat te laten passen. Een zijbeuk kan wel gemist worden, dat scheelt al flink.
Soms past zo'n huis het best op z'n plek als het een kwart slag gedraaid wordt. De hoge zijgevel wordt de voorgevel van het dwarshuis en de resterende zijbeuk komt dan aan de achterkant terecht. Taalkundig kan dat niet: een zijbeuk aan de achterkant. Daarom noemen we die in dit geval de bijbeuk.
Het gaat bij een bijbeuk dus om een smalle ruimte die aan de achterzijde langs de hoofdbeuk ligt en onder hetzelfde dak getrokken is. Bij een houtskelet met ankerbalkgebinten is de opzet het best te herkennen. In versteende vorm komt het concept terug in veel dorpshuizen. In zuid-Nederland wordt hiervoor vaak de term Kempisch huis gebruikt. Buiten de dorpskernen is de opzet met hoofdbeuk en bijbeuk te vinden in de langgevelboerderijen.





Tekst: Jean Penders, 09-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders