Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Hoekketting

De hoek van een gebouw is een kwetsbare plek. De gevels moeten elkaar stevig vasthouden, anders scheurt het bouwwerk hier open. De stenen die die hoek vormen tonen om de beurt hun kop en hun strek. Daardoor liggen er geen stootvoegen boven elkaar en is de verankering in het metselwerk optimaal.
Kan het nog beter? Wanneer de muren opgetrokken zijn uit vrij kleine steen, zoals baksteen of kleine natuursteenblokken, dan wordt de hoek steviger wanneer daarvoor grotere stenen gebruikt worden. De al genoemde opeenvolging van koppen en strekken valt dan opeens veel meer op: dit beeld heet de hoekketting. Het is een variant van de (steen)ketting, een vertikaal accent van natuursteen in baksteenmetselwerk, bestaande uit een opeenstapeling van beurtelings korte en lange stenen. Dit beeld doet denken aan een (gesmede) ketting, waarvan de schakels beurteling van voren en van opzij bezien worden: smal en breed.
Wanneer bakstenen gevels een hoekketting van ledesteen hebben, draagt het kleurverschil bij aan de levendigheid van het beeld.
Dat beeld was zo geliefd bij veel architecten, dat het ook in pleisterwerk geïmiteerd werd, zonder dat de hoek eronder een echte ketting bevatte.





Tekst: Jean Penders, 11-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders