Klik hier voor deze zoekplaat (met werkende links en gegevens)
Kapiteel

Een zuil bestaat uit basement, schacht en kapiteel. De aandacht van de toeschouwer gaat meestal vooral uit naar het kapiteel, dat is het rijkst bewerkt. Dat kapiteel kan weer onderverdeeld worden in het lijf, de astragaal onderaan en de abacus bovenaan.
In de Griekse en Romeinse architectuur moeten de verhoudingen en de vormen van alle elementen passen binnen de strenge regels van de 'orden', zoals de Dorische, Ionische, Corinthische en composiete orde. In de Middeleeuwen was men daarvan niet onder de indruk, zuilen werden gemaakt zoals het uitkwam en de kapitelen leiden hun eigen leven. Het teerlingkapiteel is een romaanse basisvorm, die later soms uitgehakt wordt tot rijkere vorm. In de gotiek gaat de ontwikkeling door tot op het eind het kapiteel soms helemaal verdwijnt. Het kapiteel wordt in de renaissance herboren en daarna blijven zowel de klassieke vormen als de vrijere bestaan tot in het begin van de 20e eeuw.
Het kapiteel kan vlak zijn, al dan niet beschilderd (tektonisch kapiteel). Gebeeldhouwde motieven zijn vaak aan de plantenwereld ontleend (bladwerkkapiteel), maar ook taferelen met dieren en personen komen regelmatig voor (iconisch kapiteel).

Tekst: Jean Penders, 06-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: uit E. Gugel.