Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Klinkerbestrating

Met de opkomst van de kasseibestrating werd het op veel wegen (relatief) goed rijden: de karren zakten niet meer weg in de kuilen. Maar Nederland heeft geen hiervoor bruikbare natuursteen, dus deze oplossing was erg duur. In de bouw is de natuursteen al vanaf 1200 langzaamaan verdrongen door baksteen. Waarom dan geen bakstenen bestrating? Die was en is er wel, maar vooral op plekken waar deze weinig te lijden heeft, zoals binnen, bijvoorbeeld in een schuur. Pas met de introductie van heel harde, machinaal gemaakte baksteen - de klinker - werd het bestraten betaalbaar. Wie wil zien hoe gebakken steen, zelfs klinkers, kunnen slijten, moet maar eens in een voetgangersgebied gaan kijken. Wanneer de veegwagentjes van de gemeente een paar jaar de sierbestrating geborsteld hebben, lijkt het reliëf wel op een ouderwetse keienbestrating.
Maar het kan ook anders. Een goede stratenmaker kan zich met klinkers in tal van patronen uitleven. Keperverband en halfsteens verband komen het meest voor, maar er is meer mogelijk.
Het is onze voorouders niet uit te leggen dat de 20e-eeuwse verbetering van het rijcomfort door de vervanging van klinkers door asfalt in historische binnensteden vaak weer teruggedraaid wordt, omwille van het romantische plaatje.




Tekst: Jean Penders, 09-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders