Klik hier voor grote foto (met gegevens)
Kortelinggat

De gevels van middeleeuwse gebouwen tonen soms rijen vierkante gaten. Ieder gat is ruim zo hoog als één of twee bakstenen (afhankelijk van de dikte) plus de voeg erboven en die eronder. Die afmeting van rond de 10 bij 10 cm geldt ook bij natuursteen, maar daar is voor de gaten een hoekje uit de veel grotere blokken gehaald. De afstand tussen twee rijen gaten schommelt rond de meter: het is de rijkwijdte van de metselaar. De gaten zijn namelijk afkomstig van de kortelingen (de in de muur stekende balken) van de houten steigers, die gebruikt werden door de bouwlieden. Op de kortelingen lagen de steigerplanken, en van daaraf werd gemetseld. Heel diep bukken is niet handig en te hoog reiken evenmin. Vandaar die afstand van 80 tot 120 centimeter.

De gaten dienden nog een ander doel. Ze gaan tot diep in de muur, anders konden ze de steiger niet dragen. De middeleeuwse mortel van de vaak dikke muren had vele tientallen jaren nodig om uit te harden. Dat was geen toeval, al die tijd blijft het metselwerk flexibel, en dat was nodig vanwege de kleine verzakkingen door het 'zich zetten' van de muur. De gaten gaven de muur daarbij de kans om 'te luchten'. Na die periode moesten ze eigenlijk met een blokje dichtgezet worden, maar dat werd nogal eens vB---w, 0 kBergeten. Bovendien waren ze bij reparaties direct weer bruikbaar.
De kortelinggaten lijken op soortgelijke andere gaten.

Wanneer je bovenaan een weermuur, lager dan de kantelen en moordgaten, steeds twee kortelinggaten boven elkaar ziet, dan zijn die waarschijnlijk bedoeld om, in geval van nood, een hordijs aan te brengen. Dit is een tijdelijke houten weergang, gebaseerd op het principe van de vliegende steiger.

Kortelinggaten vlak onder de dakgoot zijn na de bouw vaak opengehouden om ze bij reparaties te benutten. Ze kunnen sierlijk afgewerkt zijn met natuursteenblokjes in kruisvorm. Aan de binnenzijde werd een losse steen geplaatst om vogels de toegang tot de zolder te ontzeggen. Wanneer aan de buitenzijde een plavuis met een rond gat geplaatst is, hebben we te maken met een dubbelfunctie: het kortelinggat dient tevens als vogelgat.

Tekst: Jean Penders, 06-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders