Klik hier voor grote foto (met gegevens)
Meander - ornament

Dat het meander-ornament meteen doet denken aan Griekenland is niet zo vreemd, de klassiek-Griekse kunst staat er bol van. Toch voeren de meanders, waarvan het motief een gestileerde weergave is, in oorsprong terug naar een rivier die inmiddels niet meer Grieks, maar heel Turks is.
Een verwant motief is het golfornament: de omkrullende golven zijn ook in de meander te zien.
Minder duidelijk is in dit soort ornamenten een 'lopende of rennende hond' te herkennen, zoals de termen 'running dog', 'cane corrente' en 'laufender Hund' suggereren.
Het meander-ornament is onder meer te vinden in lijsten en op friezen. Het is geen geïsoleerd verschijnsel. Minder hoekig gestileerd is het een golfpatroon. Nog veel vrijer zijn de verwante rankenfriezen, die al in de oudheid in hun omcirkelde velden plaats boden aan talloze speelse figuurtjes.
Het meander-ornament is veel in de romaanse kunst te vinden, vaak als omlijsting van bogen en muurschilderingen. Daarbij kan dan diepte gesuggereerd worden door het gebruik van verschillende kleuren, die een primitieve vorm van perspectief of zelfs trompe-l'oeil verbeelden.

Tekst: Jean Penders, 06-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders