Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Silo

Graan kan op allerlei manieren opgeslagen worden. Het is zwaar werk om steeds weer een zak op te tillen en leeg te laten lopen, dat kan handiger. Stort alle graan in een bak die aan de onderkant een schuifje heeft: zo kun je naar behoefte steeds 'tappen' wat nodig is. Dit principe is al heel oud voor vloeistoffen, het wijnvat heeft al duizenden jaren onderaan een kraantje. Op dezelfde manier kan alles wat wil 'stromen' opgeslagen worden: graan, zand, grind, cement. De grote vorm van de opslagbak is de silo: een opslagplaats met één of meer kokers (rond, want dan kan niks in de hoeken blijven hangen) met steeds onderaan een schuif.

De boerderij is vanouds een kleine fabriek waar van alles gemaakt wordt. De schaalvergroting van dit bedrijf is het duidelijkst herkenbaar aan de silo's voor onder meer veevoeder, die steeds meer op het platteland verschijnen en vaak boven de boerderij uitsteken.
Het spreekt van zelf dat de silo van een fabriek, zoals een veevoederfabriek, vele malen groter is. Omdat de kokers van bovenaf gevuld moeten worden, zijn transportbanden nodig. Ook al wordt de kokers en dergelijke soms ingepakt in een hele grote 'doos', het helpt niet echt. De skyline van een dorp kan bepaald worden door een industriële silo. Dat die uit de verte dan wel eens lijkt op een kathedraal, is een schrale troost.




Tekst: Jean Penders, 09-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders