Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Bunker

Het lijkt wel een massief blok beton, maar er zit toch een ruimte in. De bunker is bedoeld als veilige schuilplaats op een heel onveilige plek, daar waar in tijden van oorlog de hardste klappen verwacht worden. Het gaat bij een bunker niet om een schuilkelder, maar om een veilige opstelplaats voor geschut. Het draait dus om het schietgat; mooi meegenomen is dat de soldaten zich erbij kunnen verschuilen. De oriëntatie kan wel eens een probleem zijn: in Hoevelaken waren de Duitse bunkers in de Tweede Wereldoorlog richting Engeland gebouwd, maar de Engelsen kwamen ons vanuit het oosten bevrijden. De bunkers waren toen machteloos.
Van de bunkers die nu nog over zijn, is een flink deel vóór de oorlog door de Nederlanders gebouwd. Veel zijn er echter van Duitse oorsprong, evenals de term 'bunker' trouwens. Een andere term ervoor is 'kazemat', maar die omvat ook de schietkelders van de 16e-eeuwse bastions.
Een bunker is bijna altijd onderdeel van een complex. Het gaat ofwel om een rij bunkers in een linie, of om een versterking van een groter verdedigingswerk, zoals een fort of lunet. Soms staan ze daar zelfs bovenop.
Een bunker is meestal voorzien van ijzeren haken, bedoeld om bommen en dergelijke te laten ontploffen voordat deze bij het schietgat of de ingang kunnen komen.
Een enkele keer is een bunker niet van beton, maar van gietijzer.
De oudste Nederlandse bunker staat bij Slot Loevestein en is gebouwd in 1883.




Tekst: Jean Penders, 05-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders