Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Gewelfschildering

Het interieur van een middeleeuwse kerk moeten we ons heel wat kleuriger voorstellen dan we gewend zijn. Niet alleen de bij de Hervorming door protestanten geconfisceerde kerken, maar ook de Rooms-Katholieke hebben in de loop der tijden heel wat kleur verloren. In rijke neogotische interieurs, die hier en daar bewaard bleven, zijn gewelfschilderingen te zien. Deze geven ons maar een beperkt inzicht in de middeleeuwse pracht.
Om ons nu tot de gewelven te beperken: het minste was een kleuraccent op de gewelfribben. Bij de gewelfaanzet en bij de sluitsteen werd dit meestal aangevuld met florale motieven of, liever nog, met engelen en heiligen. Wanneer er weer geld was kon een schilder ingehuurd worden voor uitbreiding van het iconografische programma.
Maar gewelfkappen konden ook simpelweg voorzien zijn van baksteenimitatie in schilderwerk. Vooral de romano-gotiek hield hier wel van.
De gotische kerken zijn vaak meteen al rijker versierd dan de meeste romaanse. De eerste eenvoudige afwerking is in later tijd vaak onder een rijkere verdwenen. Hoewel tongewelven zich beter lenen voor grote taferelen, zijn romaanse schilderingen op die schaal uitzonderlijk. Wel is een schildering van de Majestas Domini in de halfkoepel van de absis gebruikelijk.


Tekst: Jean Penders (01-2008). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders