Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Glas-in-lood

Gebrandschilderd glas, gevat in loodstrippen, is essentieel voor gotische kerken. De steeds grotere glasvlakken, die de gotiek mogelijk maakte, zijn te fel en koud zonder de originele vulling. De glas-in-loodvensters vulden de hele kerk met een intens gekleurd licht.
Het mag als een mysterie beschouwd worden hoe het kan dat, afgezien van wat kleine fragmenten, de oudste ramen uit de 11e eeuw al meteen tot de mooiste behoren. Ook in de 12e eeuw, wanneer deze bijzondere variant van de schilderkunst algemeen wordt, worden de vensters gevuld met door en door gekleurde stukjes glas, die bij elkaar gehouden worden door loodstrips die aan de zijkanten een gleuf hebben, waar het glas precies in past. Het patroon van de strips volgt de voorstelling en omlijnt deze. Heel beperkt worden de voorstellingen met geschilderde en daarna ingebrande lijnen aangevuld. Dit gebrandschilderde glas werd vooral voor gezichten en plooival toegepast.
Om de 'glaswanden' te verstevigen worden de panelen geplaatst tussen montants of in traceringen. De bindroeden zijn hierop een aanvulling.
In de hoog geplaatste vensters van de lichtbeuk moeten de heiligen- en andere figuren heel groot zijn om van onderaf 'leesbaar' te zijn. De zijbeuksvensters bevatten veel gedetailleerdere vertellingen. Deze zijn een onderdeel van wat genoemd wordt 'de bijbel voor de armen', evenals de verhalen van kapitelen en muurschilderingen.
De romaanse en vroeg-gotische glas-in-loodramen zijn nog relatief klein. In de latere middeleeuwen is er zoveel glas-in-lood nodig dat snellere methoden ontwikkeld worden. Niet alleen lijnen, ook kleuren worden op wit glas geschilderd en ingebrand. Het resultaat is minder sprankelend, maar wel goedkoper.
Voor minder belangrijke plaatsen worden ook grisailles op glas toegepast.
Ook na de middeleeuwen blijft dit gebrandschilderde glas gebruikelijk. In de neogotiek beleeft het glas-in-lood een ware come-back.
Een gebrandschilderde plaat glas is geen glas-in-lood, wanneer deze geen onderdeel is van een groter geheel dat met loodstrips bijeengehouden wordt. Glas-in-beton is een eigentijdse variant van het versie met lood.

Tekst: Jean Penders (09-2006). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders