Klik hier voor grote foto (met gegevens)
- ALLES over dit onderwerp
- LIJST "plaatje & praatje"
- HOME    www.documentatie.org
Kaarsnis

Om licht in de duisternis te krijgen gebruikten de Middeleeuwers vooral kaarsen en olielampjes. De stenen huizen hadden hiervoor meestal kaarsnissen: in de muur uitgespaarde holten waarin de kaarsen veilig konden staan.

Deze kwamen op allerlei plaatsen voor, maar vooral naast de stookplaats worden deze (of de sporen ervan) nog vaak aangetroffen. In de kelder zijn ze vaak beter bewaard gebleven.
De meest voorkomende vorm is gedekt met een keperboog , bestaande uit twee schuin geplaatste bakstenen. Heel fraai zijn de voorbeelden waarvan deze bakstenen een tootboog vormen. De maat van de nis hangt samen met het gebruikte steenformaat, de diepte is meestal de lengte van één steen.
Om meer licht te krijgen zijn vaak twee nissen naast elkaar geplaatst, bij een rijke uitvoering kunnen deze door een deelzuiltje gekoppeld zijn.
Omdat bij muur tussen twee huizen deze alleen aan de kant van de eigenaar nissen mocht bevatten, zijn kaarsnissen van belang voor de eigendomsgeschiedenis. Heeft een muur van oorsprong al aan twee zijden nissen, dan betreft het een gemene muur.




Tekst: Jean Penders (04-2005). Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders