Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Klinkstel

Om een deur te sluiten kun je er een grendel op zetten. Alleen van die kant kun je dan de grendel openschuiven. Wanneer je in plaats van een grendel een klink neemt, is dat probleem opgelost wanneer je vanaf de andere kant van de deur, de buitenkant, op de een of andere manier die klink op kunt lichten.
De klink is een draaibare staaf. Boor je erboven een gaatje, dan kun je er een touwtje doorheen steken, waarmee je de klink omhoog trekt. Het werkt, maar is nogal primitief. Daarom heeft een klinkstel ook een klinklichter. De lichter duwt met zijn ene uiteinde de onderkant van de klink omhoog. Het draaipunt is het andere eind en daar zit de lichter stevig vast aan een asje, dat door de deur heen steekt. Draai je aan de buitenkant van de deur aan dat asje, dan duwt de lichter de klink omhoog. Hoe hou je dat asje goed vast? Met een ring (soms tevens deurklopper), deurkruk of deurknop, die onwrikbaar met die as verbonden is.
Verder is de klinkneus onmisbaar: de haak op het kozijn, waarachter de klink valt. Doordat deze haak een schuine kant heeft, kun je de deur dichtduwen. De klink glijdt over de klinkneus omhoog, tot hij er achter valt.
Om de klink niet teveel ruimte te geven wordt deze door een ruime kram op zijn plaats gehouden. Daaraan kan een greep vastzitten, om de deur open te trekken, maar die kan ook los gemonteerd zijn.

Tekst: Jean Penders (07-2008). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders