Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Monnik op een beer

Wie voor het eerst de uitdrukking 'een monnik op een beer' hoort, zal daarbij ongetwijfeld boeiende beelden voor ogen krijgen. De kans is klein dat hij denkt aan een muur die dwars door een gracht gebouwd is en aan de bovenzijde merkwaardige 'torentjes' heeft. Toch zal dit meestal wel bedoeld zijn, wanneer déze monnik ter sprake komt.
De muur is de 'beer' en maakt deel uit van een vesting. Het doel is het voorkomen dat bij een beleg de vijand vrijuit door de gracht kan varen. De bovenzijde heeft de vorm van een ezelsrug om te voorkomen dat ongewenste personen er overheen lopen. Maar dan is schrijlings over de gracht heen schuiven toch nog mogelijk. Dat werd voorkomen door 'scheurbroeken', stekelige hindernissen, of, veel beter, door een 'monnik'.
De monnik is een stevig rond torentje dat boven op de beer staat en zo dik is dat niemand er omheen kan klimmen. Wie het toch probeert, glijdt via de schuine helling de gracht in. Soms heeft een beer enkele monniken achter elkaar. Het metselwerk is vaak voorzien van een sierlijke top.




Tekst: Jean Penders, 12-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders