Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Natuurstenen spiltrap

Een oude vorm van pre-fab bouw is de natuurstenen spiltrap. Iedere traptrede is uit één blok natuursteen gehouwen, taps toelopend en eindigend in een rond gedeelte. Door deze rondingen op elkaar te leggen krijg je de spil van de trap. De treden leg je dan spiraalvormig verspringend op elkaar en je hebt een trap. Alleen moet je zorgen dat ook het andere einde van de treden ondersteund wordt. Bij een houten spiltrap gebruik je daarvoor een trapboom, maar daarvoor zijn de natuurstenen treden te zwaar. Omdat dit soort spiltrap in een traptoren toegepast wordt, bieden de wanden daarvan de oplossing. Tijdens de bouw worden de treden daarin opgelegd, de trap groeit met de toren omhoog.
Aan de onderkant kunnen de treden trapsgewijs verspringen. Maar ze kunnen ook zo bewerkt zijn dat ze samen een sierlijk schroefgewelf vormen.
Van bovenaf gezien lijkt een bakstenen spiltrap met natuurstenen treden op een natuurstenen spiltrap, maar er is toch één duidelijk verschil te zien: de spil van de laatste bestaat uit de genoemde ronde delen van de treden.


Tekst: Jean Penders (10-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders