Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Weidemolentje

Een windmolen kan behoorlijk groot zijn, maar de kracht van de wind kun je ook op kleine schaal benutten. In weilanden zie nog wel eens een constructie staan die je een 'boerenmolentje' zou kunnen noemen: een windmolen die niet groter is dan strikt noodzakelijk voor het oppompen van een beetje water. Het kan gaan om het afvoeren van regenwater uit een nat weiland naar een hoger gelegen sloot, maar ook om het oppompen van water uit een put in een droog gebied.
De oudere voorbeelden volgen de constructie van de wipmolen, maar dan heel in het klein. Ze zijn zelfsturend, doordat een windvaan de wieken op de wind richt.
Eenvoudiger is de ijzeren uitvoering, die uit niet veel meer bestaat dan een stellage met schoepenrad en vaan, waardoor een verticale stang gaat draaien om onderaan een scheprad of pomp in beweging te brengen.
Een bijzondere uitvoering is in Friesland te vinden, de tjasker. Deze pompt water op met een vijzel, zoals veel poldermolens dat ook doen. Op de as, de vanuit de vijzel schuin omhoog loopt, zijn de wieken direct bevestigd.

Tekst: Jean Penders (04-2011). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders