Terug naar
ZOEKPAGINA (home)
rechts, op de verdieping,
zetelt nu het UDS
Onze voorloper,
ca 1650
De keizerlijk primeur Bij diverse straten:
de gevelwand als zoekmethode
   
Nieuws"Plaatje & praatje":  bekijk de 25 nieuwste.   tot nu toe zijn er  bekeken (sinds 08-2005)

Totaal aantal bekeken pagina's van Documentatie.org: (sinds 01-2006)
TERUG
naar
vorige
scherm

UDS van Pandhuis naar Stadhuis

In het Pandhuis zetelt het nationaal bekende erfgoedcentrum van de gemeente Utrecht, het Archeologisch en Bouwhistorisch Centrum. Nog wel. Je kunt het Pandhuis beschouwen als een 'bedrijfsverzamelgebouw' voor diverse takken van de monumentenzorg.
Na een lange voorgeschiedenis zijn de bouwhistorici en archeologen van de gemeente in 1990 samengebracht in het Pandhuis, samen met onder meer de Stichting Historische Behangsels en Wanddecoraties in Nederland en Documentatie.org. Deze laatste club heeft zelfs een belangrijke rol gespeeld in de turbulente totstandkoming van het Pandhuis. In al deze 'takken van sport' spelen vrijwilligers een grote rol, de laatste twee draaien zelfs uitsluitend op onbetaalde deskundigheid.

De gemeente Utrecht heeft geprobeerd om alle ambtenaren samen te brengen in het nieuwe Stadskantoor bij het station. Maar gelukkig ontstond tijdig het besef dat die merkwaardige bonte stoet van 'erfhoeders' daar misschien niet op zijn juiste plek zou zijn (en dan die vuile laarzen van de archeologen ....).

Het tweede probleem was dat het historisch hart van de gemeente het eeuwenoude Stadhuis is. Daar vergadert de Raad, daar ligt haar geschiedenis. En vandaar vertrokken nu een heleboel ambtenaren. Is er voor de leeggekomen ruimten in dat grote complex een betere invulling denkbaar dan Erfgoed, in al haar facetten? Het is Raymond Beijen als hoofd van Erfgoed gelukt om tijdig 'in te koppen' en daarbij is hij de culturele huisgenoten niet vergeten. Voor iedereen vond hij een plek in 'het echte Stadhuis', dus ook voor 'Behang' en 'Documentatie' en dat mag een prestatie genoemd worden.

Maar toen begon het 'drama', dat iedere verhuizing nou eenmaal in mindere of meerdere mate is. Hoe krijg je zoveel bepaald niet makke schapen in een toch wel erg krap hok? Met alle materialen, die bij hun niet alledaagse werk nodig zijn? En hoe krijg je logistiek iedereen en alles op de juiste plaats? De goede gids, die vanuit de gemeente met zachte hand de weg wees en de paden baande, was Iriena Bouwkamp. Ze heeft ons veel onheil bespaard, en gelukkig weten we daarvan nog maar de helft.
We moeten nu schrijven in de verleden en in de toekomende tijd: wat de huisgenoten nog te wachten staat, heeft Documentatie.org als eerste al beleefd. We wonen al in het Stadhuis, terwijl onze bloedbroeders nog tot december in het Pandhuis zitten.

Op maandag 16 november 2015 draaide de laatste medewerker om 2.00 uur in de vertrouwde ruimte van het UDS in het Pandhuis het licht uit en om 17.00 uur zetelde Documentatie.org in de nieuwe ruimte in het Stadhuis, met uitzicht op de Ganzenmarkt.
Slechts één ding ging niet zoals verwacht: er ging helemaal niks mis! Dat is te danken aan de goede verhuizers van Mondial Movers-VSN. Maar vooral aan de geweldige inzet van Annette Bakker en Jeroen van der Kamp van Erfgoed. Wij danken hen voor de praktische en emotionele steun en we wensen hen net zo'n soepele verhuizing toe, zodat we over enkele weken weer huisgenoten zijn.Een keizerlijke primeur!

Hoewel er Duitsers speciaal voor naar Utrecht komen, hebben de meeste Utrechtenaren er nog nooit van gehoord: de keizerlijke graven in de Dom.
Onder wat genoemd wordt de 'keizerssteentjes' liggen het hart en de ingewanden van keizer Koenraad II (gestorven 1039) en van keizer Hendrik V (gestorven 1125). Beiden waren keizer van het Heilige Roomse Rijk, en daar viel Utrecht onder. Beiden zijn ze in Utrecht overleden en ze kregen (waarschijnlijk) een praalgraf in de viering van de toen nog romaanse Domkerk. Die werd vanaf 1254 stukje voor stukje vervangen door de huidige gotische Dom. In 1460 was het koor klaar en begon de afbraak van het transept met de viering. De keizerlijke resten kregen een nieuwe rustplaats in het nieuwe koor, de plek werd aangegeven met een aantal zwarte tegels met wapenschild en witte met tekst. Maar wanneer zijn de resten daar herbegraven? Nou, dat is simpel: het jaartal staat groot ingehakt een een tegel die er net naast ligt.
Simpel? Al meer dan een eeuw proberen wetenschappers die de Dom bestuderen en beschrijven dat jaartal te lezen, maar tevergeefs.
Met de 'cijferdatabase' van Documentatie.org bleek het raadsel binnen een half uur op te lossen.
Lees dit  breaking news !Oud nieuws

De mogelijkheid om 'onbegrijpelijk' jaartallen met behulp van Documentatie.org te begrijpen, wordt internationaal gewaardeerd. Daarom is uit verschillende landen hulp ontvangen bij het uitbreiden van de ReferentieObjectenBank.
In Breisach (D) zijn verschillende bouwfasen van de kerk keurig gedateerd in 'jaartalstenen' in de gevels. Maar door een beschieting in 1870 mist één van de jaartallen het belangrijkste cijfer. Wanneer was dit deel gebouwd? Men kwam er niet uit, met zag er geen gat in.
Achter elkaar is te zien het cijfer 1, het kogelgat, het cijfer 8 en dan iets dat op een 4 lijkt. Een beetje vreemd is die 4 wel. De zoekplaat van het cijfer 4 geeft deze vorm niet. Of toch? Onderaan staan beruchte 'instinkers', en daar lijkt wel zo'n 4 te staan. Klik erop en het blijkt een 5 te zijn. De zoekplaat van het cijfer 5 geeft meer voorbeelden van deze vierachtige vijf. Kijk van wanneer het eerste en het laatste voorbeeld dateert. Het gezochte cijfer blijkt globaal gesproken tussen 1450 en 1512 soms op deze manier geschreven te worden. Omdat we nu weten dat het eind van het jaartal '85' is, blijft alleen '1485 als mogelijkheid over'.
Gelukkig voor de reputatie van Documentatie.org bevestigt archiefonderzoek dit bouwjaar.

Nog onvoldoende bekend: zoeken via het begin van het trefwoord

Het valt soms niet mee: deze site bevat meer dan 60.000 trefwoorden, waardoor de oogst van een zoekactie wel eens overweldigender is dan je zou willen. De mogelijkheid om het gezochte trefwoord (vrijwel) steeds bovenaan de resultatenlijst te krijgen, hebben slechts weinigen ontdekt. Vandaar dat we het nu wat gemakkelijker gemaakt hebben: het knopje begin van trefwoord zoeken is van nu af aan altijd te zien.
Zoek maar eens informatie over de zuil   (of 'zuil' als begin van een langer trefwoord) en zie wat er gebeurt bij 'standaard zoekmethode'.
Kies je 'begin van trefwoord zoeken' dan staat het gezochte woord bovenaan.
Voor gevorderden zijn er ook nog andere zoekmethoden.