Terug naar
ZOEKPAGINA (home)
Tijdelijk verlaten,
onze plek in het Stadhuis
Cijfers nu in vijf talen te vinden Monumentencommissie vanaf 1928 Wat is dat?
Waar is dat?
   
Nieuws"Plaatje & praatje":  bekijk de 25 nieuwste.   Vanaf 08-2005 tot 05-2018 zijn er 749600 bekeken.

In totaal zijn er 6214221 pagina's van Documentatie.org bekeken vanaf 01-2006 tot 05-2018.
In verband met de privacywetgeving zijn de tellers in mei 2018 verwijderd.
TERUG
naar
vorige
scherm

Monumentenzorg anno 1928

BelgiŽ was ons vóór, Gent had al een monumentencommissie in 1821. In Nederland was de monumentencommissie van Utrecht niet de eerste, maar toch wel een vroege. De verslagen van de eerste tien jaar, van 1928 tot en met 1937, doken enige tijd geleden op en zijn nu in hun geheel als PDF te lezen op Documentatie.org. Op 24-04-2018 zijn ze door de (de facto) laatste secretaris van deze in 1992 opgeheven commissie overgedragen aan Het Utrecht Archief. De opheffing was het gevolg van de integratie van Monumenten- en Welstandscommissie. Hun adviezen botsten te vaak.
Architecten zijn van nature veelal gericht op verandering, monumentenzorgers op behoud. Al in de eerste tien jaren kwamen dergelijke botsingen ook binnen de Monumentencommissie voor, culminerend in het vertrek van een prominent lid. Deze monumentale rel is nu te vinden door, via de literatuurlijsten per jaar, de verslagen te lezen. Maar het verhaal van de omstreden winkelpui is ook direct te vinden - met de bijbehorende foto's - bij Oudegracht 262.UDS van Stadhuis naar 'tijdelijk' en weer naar Stadhuis

Pas twee en een half jaar geleden verhuisde het UDS van het Pandhuis naar het het echte Stadhuis. Toen was nog niet voorzien dat er weer een renovatie van het eeuwenoude complex zou komen. Wat begon als een simpel plan om het Stadhuis 'milieuvriendelijker' te maken, is uitgegroeid tot een operatie die de tijdelijke herhuisvesting van alle bewoners noodzakelijk maakt. De verhuizing werd vanuit het UDS gecoŲrdineerd door Jos de Grood, vanuit de gemeente door Erwin Hebels en Chainoel Akamanatkhan. De mensen die het meeste werk verricht hebben waren uiteraard de echte verhuizers van Mondial Movers. Voor allen: niets dan lof!
Het UDS is bij deze verhuizing, net als bij de vorige, weer een koploper (net als bij de automatisering). We zijn dan ook op 9 mei 2018 naar de Koploperstraat verhuisd, tijdelijk.


Virtueel

Koploper op het gebied van de automatisering? Ja zeker, het archiveren van belangrijke websites wordt door menige instantie als noodzakelijk gezien. Maar hoe dat kan, zonder dat zo'n site al zijn interne links verliest, dat is niet algemeen bekend. Onze vrijwilliger Hagen Patzke heeft voor Documentatie.org een 'VM' gemaakt: een virtuele machine. Dat is een manier van archiveren waarbij de hele functionaliteit bewaard blijft. Met uitzondering van de externe links, want de Virtuele Machine heeft geen verbinding met internet nodig. Alle aansturingsprogramma's zitten er 'ingeblikt' in. Het grootste probleem is daarmee opgelost: het feit dat de aansturingsprogramma's met hun tijd meegaan en dan niet meer met de oude data om kunnen gaan. Het ontsluiten van de Virtuele Machine gebeurt door een klein programma dat veel gebruikt wordt, waardoor altijd een nieuwe versie daarvan beschikbaar zal zijn.
Dus wanneer een archief Documentatie.org zo bewaart, kan de Virtuele Machine over 25 jaar nog steeds gebruikt worden alsof het het jaar van het 'inblikken' is, bijvoorbeeld 2018.
Alle kennis die opgeslagen ligt in de foto's van bijvoorbeeld het panorama vanaf de Dom in 1870 - aanklikbaar in Documentatie.org - is dan nog steeds met één klik van de muis oproepbaar.


Scegli la tua lingua

Scegli la tua lingua: kies je taal! Veel van de informatie uit Documentatie.org is niet alleen voor het Nederlandstalige gebied van belang. In hoge mate geldt dit voor de cijferdatabase, de schrijfwijze van cijfers in het verleden wordt daarin getoond met voorbeelden uit vele landen. Sinds 5 mei 2018 is deze unieke zoekmachine volledig in vijf talen uitgevoerd. Hagen en Margaret Patzke verzorgden de Duitse en de Engelse versie, Jeroen Westerman de Franse en de Italiaanse.


T. bonte pereds huys

De twee prioriteiten van het UDS zijn de bouwhistorie en de oude stad van Utrecht. Hoe die in één tekening samen kunnen komen, toont "Het Bonte Paard", een rond 1670 gesloopt pand aan de Voorstraat in Utrecht.
Voor de ene gebruiker van de site is de aanklikbare versie met bouwkundige termen van belang ('spiltrap'), voor de andere de topografische ontsluiting van het korte straatje ('Kleine Slachtstraat 3').


"Momenteel niet zichtbaar"

In de wereld van de archieven en historische verenigingen heerst momenteel een zekere paniek.
De laatste tijd zijn herhaaldelijk auteursrechten opgekocht van de verre nabestaanden van fotografen en andere auteurs. Met zoekmachines wordt dan het internet afgespeurd, om vervolgens goedwillende vrijwilligers en professionals met enorme claims te confronteren.
Van de meeste foto's op Documentatie.org zijn de auteursrechten duidelijk en geen probleem, maar dat is niet altijd zo. Het vergt heel veel onderzoek om bij minder duidelijke gevallen zicht te krijgen op wat wel en wat niet mag.
Daarom zal het de komende tijd regelmatig voorkomen dat de bezoeker van Documentatie.org de melding krijgt:
"Deze afbeelding is momenteel niet te zien in verband met onduidelijkheid over de auteursrechten".
Honderden foto's zijn nu - hopelijk tijdelijk - niet meer te raadplegen. Dit betreft onder meer de prentbriefkaartencollectie van C.L. Temminck Groll. Zodra blijkt dat bij een afbeelding de auteursrechten werkelijk een probleem vormen, zal de afbeelding definitief van de site verwijderd worden.