ZOEKPAGINA copyright &
disclaimer

Wat is Documentatie.org?

Op de website www.documentatie.org worden begrippen uit de wereld van de monumentenzorg, bouwhistorie en cultuurhistorie, in de ruimste betekenis, in woord en beeld toegelicht of ontsloten via literatuurlijsten. Ook wordt direct gelinkt naar relevante pagina's in andere sites. Zo ontstaat een eigenzinnige extra toegang tot informatie die over vele plaatsen verspreid is.
Het doel is het bevorderen van een respectvolle omgang met het cultureel erfgoed, gestoeld op begrip voor de geschiedenis van de bebouwde omgeving.

Naast algemene begrippen zijn ook vele panden te vinden, waarbij sterk de nadruk ligt op de stad Utrecht. Dat is begrijpelijk, de meest gebruikte aanduiding voor Documentatie.org is "UDS" en dat is de afkorting voor "Utrechts Documentatiesysteem". Daarin werken, sinds 1981, vele vrijwilligers samen.

Dieplinks naar geo-informatie, veelal panden, zijn bij de relevante trefwoorden ondergebracht in een aparte pagina: Koppellink.
Ook geïntegreerd in Documentatie.org is de Referentie-ObjectenBank. Met die database is het mogelijk om bij een beperkt aantal begrippen gericht naar voorbeelden te zoeken, zoals sleutelstukken uit een bepaalde periode, streek of van een speciaal type.

Populair:
- Het meest gewaardeerde onderdeel van de site is "Plaatje & praatje": ruim 1700 begrippen worden verklaard, voorzien van een afbeelding. Vele links in de teksten helpen de bezoeker verder.
- Met stip op de tweede plaats staan de  zoekplaten: hierdoor kun je iets vinden waarvan je de naam niet kent.
- De stad Utrecht bezit in deze site iets unieks: een aanklikbaar panorama van Utrecht rond 1870, gezien vanaf de Domtoren.
Uniek, want met de muis kun je ieder huis herkennen en met één klik heel veel informatie opvragen.
- Van internationaal belang is de mogelijkeid om de schrijfwijze van een cijfer in een bepaalde periode op te zoeken.
Of om van een 'onherkenbaar' cijfer te ontdekken wat het is: de 'cijferpuzzelplaat' blijkt ook voor veel vaklui een hele puzzel.Het project is een informeel samenwerkingsverband van de Gemeente Utrecht, Het Utrechts Monumentenfonds,
Stichting Bouwhistorie Nederland. en het Gelders Genootschap,
Documentatie.org wordt ook door anderen ondersteund, zoals de Stichting Menno van Coehoorn.

Waarom geen e-mailadres op deze site ? klik hier


TERUG
naar
vorige
scherm